Mi a betanított munka?


betanított munka, srác

Láttál egy álláshirdetést, amiben az szerepelt, hogy ‘betanított munka’? Ez mégis mit jelent? A betanított munka olyan munkát jelent, ahova nem kell szakképesítés, elég egy általános iskolai végzettség is.

A feladatok folyamatát betanítják: rövidebb oktatási időszak vagy szakképzés előzi meg az önálló munkavégzést. Általában könnyű vagy nehéz fizikai munkát jelent, amire jellemző a monotonitás és az ismétlődés. 

Egy betanított munka jó ugródeszka lehet, ha valaki ki akarja magát próbálni egy területen és hajlandó magát apránként fejleszteni. Ilyen munkalehetőség például egy cukrászdai, konyhai segéd, aki először csak a mosogatással, a hely tisztán tartásával foglalkozik, azonban az idő előrehaladtával már más munkafolyamatokban is részt vehet. Sőt, ha elkezdi és elvégzi a cukrász szakképzést, akkor már a sütemények készítésével is foglalkozhat. 

További példa a betanított munkára a futárkodás. Ez a munka az elmúlt években nagyon kiszélesedett: nem csak autóval, hanem biciklivel is közlekedhetnek a futárok, így ez a munka a közepes fizikai munkák csoportjába tartozik. A bérezés cégenként és munka típustól függően változó (nettó 200-350 ezer ft), emellett a munkavállaló számíthat valamennyi jattra is. A munkakör fontos jellemzője még, hogy emberekkel kell kommunikálni, egyeztetni. 

A betanított munkák körébe tartoznak azok a nehéz fizikai munkák is, amelyekhez minimális szakképzettség elegendő. A munka betanítását szakemberek végzik, a betanított munkások pedig általában tanoncok, akik később ugyanígy szakmunkások lesznek, miután elvégezték a szakképzést. Ez egy jó tapasztalatgyűjtési lehet a fiatalok számára, hogy mire számíthatnak majd, amikor ők maguk is teljes állású szakemberek lesznek.