A laminált padló típusai


laminált padló, nagy nappaliban

A melegburkolatok egyik közkedvelt, számos előnnyel bíró típusa a laminált padló. Itt azonban nem ér véget a tipizálás, hiszen ez a típus további altípusokra bontható, különféle szempontok szerint.

Lássuk, milyen fő tényezők alapján, milyen kategóriákba oszthatók a laminált padlók:

  • Matt vagy magasfényű: Kérdés, hogy milyen fényes lakkréteg kerül a padló legfelső rétegére? Ez alapján megkülönböztetünk ultramatt, matt, fényes és ultrafényes kategóriákat.
  • Vízálló vagy nem vízálló: Habár az összes laminált padló jobban viseli a nedvességet, mint az eredeti faburkolat, vannak kifejezetten vízálló laminált termékek is. Ez lehetővé teszi, hogy a padló rendesen felmossuk a takarítás során.
  • Fózolt vagy fózolatlan: Ezt úgy tudjuk megkülönböztetni, ha megvizsgáljuk azt, hogy található-e fugára vagy horonyra emlékeztető bevágás a szegélyeken? Vannak 2 oldalon, illetve 4 oldalon fózolt termékek is.
  • Vékonyabb, illetve vastagabb: A vékonyabb (6-8 mm-es) laminált padlókat jellemzően lakásokban használják, míg a vastagabb (8-12mm) inkább az irodákban, egyéb ingatlanokban gyakoriak a nagyobb teherbírás érdekében.
  • Dombornyomott vagy sima felületű: Míg a sima felületű burkolatok csak a mintázat tekintetében nyújtanak esztétikai fahatást, addig a dombornyomott típus a textúrában is kitapintható, ezáltal még inkább fokozva a valódi fahatást.
  • Szinkron nyomott laminált padló: Ez a burkolattípus ötvözi az előző két kategóriát, vagyis a rajzolat és domborulat teljesen szinkronban van egymással, így könnyen azt gondolhatjuk, hogy igazi fapadlóval van dolgunk.