Miért nem fagynak meg egyes pingvin tollak?

Az Antarktiszon a pingvinek túlélnek bizonyos nehéz körülmények között. A hőmérséklet elérheti a -40 °C-t. A szél akár 40 méter/másodperc sebességgel is fújhat. Egy ilyen csontfagyasztó levegőben bóklászó, átázott pingvin a fagyott tollak receptjének tűnhet. A madarak azonban nem válnak jégkrémmé. Ennek oka az, hogy az apró barázdák és a tollak olajos köpenye megakadályozza egyes pingvinek megfagyását – derül ki egy új tanulmányból.

Pirouz Kavehpour gépészmérnök a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen. Ő és munkatársai pásztázó elektronmikroszkóp alatt tanulmányozták a tollakat gentoo pingvinekből, egy antarktiszi fajból. A tollak szaggatott felülete tele volt nano méretű pórusokkal. Ez a finom érdesség arra kényszeríti a vízcseppeket, hogy lecsússzanak, ne maradjanak és ne fagyjanak meg. A pingvinek preen olajat is felszabadítanak a fark tövének közelében lévő mirigyből. Egy madár a csőrével szétteríti az olajat a tollain. Ez az olaj vízlepergető hatású.

A Magellán-pingvin Dél-Amerikában él, melegebb éghajlaton, mint a gentoo. Tollain nincsenek pórusok – állapították meg a kutatók. És kevésbé taszító olajat választ ki. Kavehpour november 22-én számolt be csapata új eredményeiről az American Physical Society Division of Fluid Dynamics találkozóján Bostonban.

A pingvinszárnyakon a jég felhalmozódása nem jelenthet nagy problémát a legtöbb ember számára. De a jegesedés a repülőgép szárnyán lehozhatja a vízi járművet. Kavehpour tehát reméli, hogy a madarak jégtelenítő módszereit kihasználva olyan repülőgépszárnyakat tervezhetnek, amelyek nem fagynak le.